Laat geen geld voor innovatie liggen

Maximaal gebruik maken van fiscale stimulering

 Ieder (kweek)programma om een ras te verbeteren, mooier of sterker te maken is een innovatie. De overheid ondersteunt innovaties financieel. Hoe komt het dan dat véél te weinig veredelaars geld ophalen bij de overheid? “Omdat aanvragen voor WBSO, RDA en Innovatiebox niet precies genoeg beschreven worden. Ligt die basis eenmaal goed vast dan kun je jarenlange belastingvoordelen krijgen.”

Stal van HermanPNO Consultant dr. Corjan Visser is van huis uit moleculair bioloog. Zijn advies aan veredelaars, vermeerderaars en kwekers is om het ‘gewone’ werk te beschrijven in termen van onderzoek naar technische knelpunten. “U en uw medewerkers zijn continu bezig om uw product en uw productie te verbeteren. Zodra u kunt aangeven hóe u technische knelpunten wilt overwinnen is er sprake van een innovatie. Op basis daarvan kunt u aanvragen indienen voor de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk), de RDA (Research and Development Aftrek) en de Innovatiebox.” En dat gaat heel ver. Op een vraag uit de zaal of water geven dan ook meegerekend kan worden bij de loonkosten die onder de WBSO vallen was het antwoord dan ook bevestigend: “Al het werk aan het innovatieprogramma valt eronder.”

Jarenlang genieten van fiscale regelingen

“De WBSO-aanvraag voor een bijdrage in de loonkosten is maar het begin. Daarna kunt u voor alle overige kosten – van energie tot bedrijfsmiddelen en reiskosten – een bijdrage aanvragen onder de RDA.” De WBSO levert een korting van 38% op de loonkostenheffing op, de RDA nog eens 13,5% van de overige kosten. “De echte klapper maakt u vervolgens met de verlaging van de winstbelasting op Innovatie in de Innovatiebox; een verlaging van 80% (van 25% naar slechts 5% winstbelasting.” Voor alle afzonderlijke innovatieprogramma’s kunt u een vaststellingsovereenkomst sluiten met de Belastingdienst waardoor u gedurende jaren gebruik kunt maken van de aftrekmogelijkheden.

Aanvraag en administratie overzichtelijk

“Kost dit een bende werk? Nee, de juiste formulering van de aanvraag en voortgaande updates en advisering kost voor een gemiddeld bedrijf enkele dagen advieswerk per jaar. Het bedrijf zelf moet een redelijke urenadministratie van de werkzaamheden bijhouden en een projectadministratie binnen de boekhouding. Ook daarover adviseren wij hoe je dat zo praktisch mogelijk kunt houden.”

Vrijblijvend advies en meer informatie

PNODeelnemers van Blooming Breeders kunnen de presentatie van PNO Consultants aanvragen per email. Of u neemt direct contact op met Corjan Visser of Merlijn Bazuine, zij investeren graag een vrijblijvend adviesgesprek om met u de mogelijkheden door te nemen: 06-13145536 of 06-54918567.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *