Innovatie successen in veredeling

Blooming Breeders zijn vooruitstrevende mensen. Die laten zich het kaas niet van het brood eten. Integendeel, het Blooming Breakfast van 28 november was weer een goed bezochte bijeenkomst. De strekking: veredelaars en kennisinstituten weten elkaar steeds beter te vinden en dat levert tastbare resultaten op.

Isotopenratiomassaspectrometrie
Prof.-dr.-Michel-Haring-Photo-newPlantsandFlowersDat is een woord met een hoge Scrabblewaarde. En het is de techniek waarmee hoogleraar Michel Haring herkomstbepalingen kan uitvoeren. Van tomaten of rozen, zodat knollen voor citroenen verkopen tot het verleden behoort.
Dat zou trouwens ook met DNA-analyse kunnen. En waar het vroeger maanden kostte om één genoom te analyseren, heeft Haring nu een machine met een DNA-lezende chip die er tien in vier uur doet. Prachtige voorbeelden die Haring’s belangrijkste boodschap illustreerden:

Gratis wetenschap
‘Met het Science Park Amsterdam hebt u wetenschap bij de hand. En er is subsidie voor tien pilots voor onderzoeksprojecten in 2014.’ Haring: “De kracht van deze subsidie is de wisselwerking tussen de innovatievraag van de veredelaar en de wetenschappelijke nieuwsgierigheid van de studenten. Hét voorbeeld van het bedrijf waar we vandaag op bezoek zijn – Corn.Bak – is een onderzoek naar weefselkweektechnieken waarmee Elly en Peter Bak flinke besparen op investeringen.”
En één pilot van € 2.500 kan grote gevolgen hebben. Een van de onderzoekers van Haring die bij Enza onderzoek doet heeft een Vidi-beurs van €800.000 van het NWO gekregen voor vervolgonderzoek. Daar profiteert Enza dus ook van.
“Wilt u mij hebben? Gewoon bellen naar: 020-525 7663.”

SONY DSCInnovatiemotor
“Kun je met LED-licht beter sturen op productkwaliteit? Zomaar een vraag die opkwam bij de kick-offbijeenkomst van de Innovatiemotor. Het spannende van ons project,” vertelt Jan Willem Donkers, projectmanager, “is dat we nu de gelegenheid hebben die vraag heel breed uit te zetten. Ik heb mensen beschikbaar om relaties te leggen, voor onderzoek en voor onderwijsprojecten.”

Jan-Willem Donkers: “Greenport Aalsmeer gaat flexibel om met aanvragen voor de Innovatiemotor uit andere delen van Nederland”

De Innovatiemotor van Greenport Aalsmeer richt zich iets algemener op het aanzwengelen van Innovatie. Jan-Willem Donkers, de projectmanager, heeft als opdracht om nieuwe (innovatieve) business te genereren. De Innovatiemotor richt zich daarbij op de drie aspecten van bedrijfsvoering: het product, het proces of de markt. Hij legt, op uw verzoek, banden met Wageningen UR, Syntens, InHolland of het OntwikkelCentrum.
“We kunnen vragen zoals die over het LED-licht dus breed uitzetten op zoek naar zoveel mogelijk opbrengsten. Voor Florensis zoeken wij nu naar het antwoord op de vraag van het LED-licht. Maar in de tussentijd zijn we ook bezig met ‘Greenport Yunnan’, met ‘vermarkten van vergeten soorten’ en met het winkelconcept ‘PLUK.’ Zo proberen wij het innovatieklimaat te versterken. Op 29 januari presenteren wij de stand van zaken in een bijeenkomst “Nieuwe alternatieven”.”

Bloemen uit  . . . Amsterdam
Gerard Kooiman“Voor de Kamer van Koophandel Amsterdam roep ik zo hard mogelijk dat de hele sierteelt in de wijde omgeving aandacht verdient vanuit alle Amsterdamse economische perspectieven. Ook de sierteelt moet toegang krijgen tot alle programma’s van de Amsterdam Economic Board. Het ziet ernaar uit dat dat gaat lukken.”

Gerard Kooiman: “Mijn grootste uitdaging is u gebruik te laten maken van Michel Haring.”

“In die zin,” zei Gerard Kooiman, beleidsmedewerker Kamer van Koophandel, “is mijn grootste uitdaging om bedrijfsleven in contact te brengen met de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Samen met de Blooming Breeders wil ik nieuwe collectieve onderzoeksvragen initiëren die we bij de wetenschap neer kunnen leggen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *