In nieuwe Dutch Garden staan bloemen symbool voor verbinding

Aalsmeer, 3 juli – ‘In de nieuwe Dutch Garden in Disneyland Paris zijn bloemen het symbool voor verbinding. Want bloemen drukken emoties uit. En bloemen en planten bevorderen welzijn. Daarom stond die verbindende factor centraal tijdens het seminar dat ook ter gelegenheid van de officiële opening van deze prachtige tuin is gehouden ‘, aldus de dragers van dit Nederlands-Franse initiatief. De kleurrijke, speciaal ontworpen tuin is 2.180 m2 groot, er zijn ruim honderd verschillende variëteiten te bewonderen in elf kleurvelden en het is een ware blikvanger tegenover Disney’s Newport Bay Club Hotel. Hierin werd op de openingsdag op 28 juni ook het druk bezochte symposium ‘Flowers connect People’ gehouden. 

De Dutch Garden in Disneyland Paris is te genieten tot 30 september en is daarmee vier maanden lang naast een rustgevend, educatief en inspirerend bloemen- en plantenparadijs ook een promotieplatform voor de Nederlandse sierteeltsector. Een consortium onder coördinatie van Blooming Breeders gaf de Dutch Garden gestalte en streeft een verdere uitrol na. ‘We hebben creatief samengewerkt met Disneyland Paris, de Nederlandse ambassade en de consortiumdeelnemers en betrokkenen om dit in korte tijd te bewerkstelligen’, aldus voorzitter Berry Philippa van Blooming Breeders. ‘Hopelijk ligt hiermee de basis voor nog meer sierteeltpromotie, mét het vervolg op de boodschap die centraal stond op het seminar: Flowers connect People’. Dat geeft de meerwaarde aan van bloemen en planten in de samenleving van de toekomst’.

Boeiend seminar

Na de officiële opening van de Dutch Garden, met naast Mickey en Minnie kinderen in de hoofdrol, verzorgde plaatsvervangend ambassadeur van de Nederlandse ambassade Dirk-Jan Nieuwenhuis de opening van het seminar. Hij positioneerde de Dutch Garden in Disneyland Paris als een succesvol voorbeeld van Frans-Nederlandse samenwerking. ‘Daar hebben we als ambassade graag de rol bij vervuld die ons past’, dankte hij de partijen. Hoe belangrijk groenvoorziening als basis voor de parken van Disney is werd boeiend uiteengezet door Thierry Pedros en Luc Behar-Bannelier, een van de initiatiefnemers van het eerste uur. Namens Blooming Breeders vanuit de Nederlandse sierteeltsector ging vervolgens Dirk Hogervorst in op de betekenis van de internationale bedrijfstak. ‘Groot geworden door samenwerking en daarin ligt ook de toekomst’, was de strekking van zijn presentatie. De Nederlandse Landbouwraad van de ambassade in Polen, Martijn Homan, presenteerde de originele versie van het ontstaan van de Dutch Garden in Lazienki Park in Warschau. Hoe de groenbeleving een positief effect kan hebben op gezondheid, welzijn en leefbaarheid werd, met uitstapjes tot aan de gezondheidszorg, uiteengezet door Bert van Helvoirt van Van Helvoirt Groenprojecten. Veel voorbeelden en resultaten van het groene stedenbeleid in Frankrijk was het onderwerp van Michel Audouy namens het nationale programma VAL’HOR en sociologe dr Sandrine Manusset van het Cabinet voor Ecologie en Omgeving. Bloemen als verbindingsschakel tussen kinderen en grootouders werd neergezet door Charles Lansdorp van de Fellinifoundation en hij sloot het seminar af, dat werd geleid door Landbouwraad Cindy Heijdra van de Nederlandse ambassade in Frankrijk.

Samenwerking

‘Inspirerende verhalen, die de veelzijdigheid en de kansen, maar ook de noodzaak van groen in een betere samenleving, verduidelijken’, aldus de initiatiefnemers van de Dutch Garden. ‘Niet voor niets heeft Walt Disney het zelf gezegd’: „Je kunt de wonderlijkste plek op aarde bedenken, creëren en maken, maar je hebt altijd mensen nodig om de droom werkelijkheid te maken”.

‘Samenwerking is de basis voor Dutch Garden en met dit als basis kunnen we in de toekomst nog meer bereiken voor elkaar en de Nederlandse sierteeltsector.’

De opening van Dutch Garden in Disneyland Paris, met geflankeerd door Mickey en Minnie en kinderen, vlnr Dirk-Jan Nieuwenhuis, Igor Boin en Thierry Pedros.

 Stichting Blooming Breeders
info@bloomingbreeders.nl

voor extra info over de Dutch Garden, zie de nieuwe website
www.dutchgarden.eu